Czym jest "Przepis" w Caterings?
Przepis to element dania (danie jest tym co dostaje klient). Przepis jest tym co ma zrobić kuchnia.
Przykładowo: jeżeli nie będzie przepisu np. na pokrojoną paprykę, to kuchnia tej papryki nie pokroi.
Jak robić przepisy?
Na jeden z trzech sposobów:
- Najmniejsza podzielna część
- Na 100 gramów
- Na sztukę
Przepis jest też tym, co może być stosowane w kilku daniach. Np. robiąc kilka dań zawierających ryż nie ma sensu gotować tego ryżu kilka razy, tylko jeden raz odpowiednią ilość na wszystkie potrzebne dania. Analogicznie z innymi elementami dań jak np. sosy czy surówki itp.
Raport przepisów pokazuje ile danego przepisu trzeba przygotować na wszystkie dania łącznie.
Możemy go wygenerować z zakładki Raporty produkcyjne -> Karty przepisów
Przykładowy przepis z raportu:
Przykładowa checklista: