Czym jest "Przepis" w Caterings?

Przepis to element dania (danie jest tym co dostaje klient). Przepis jest tym co ma zrobić kuchnia.

Przykładowo: jeżeli nie będzie przepisu np. na pokrojoną paprykę, to kuchnia tej papryki nie pokroi.


Jak robić przepisy?

Na jeden z trzech sposobów:

  1. Najmniejsza podzielna część
  2. Na 100 gramów
  3. Na sztukę


Przepis jest też tym, co może być stosowane w kilku daniach. Np. robiąc kilka dań zawierających ryż nie ma sensu gotować tego ryżu kilka razy, tylko jeden raz odpowiednią ilość na wszystkie potrzebne dania. Analogicznie z innymi elementami dań jak np. sosy czy surówki itp. 

Raport przepisów pokazuje ile danego przepisu trzeba przygotować na wszystkie dania łącznie. 

Możemy go wygenerować z zakładki Raporty produkcyjne -> Karty przepisów

Przykładowy przepis z raportu:


W systemie jest również dostępna ‘Checklista przepisów’, którą można wygenerować z zakładki Raporty produkcyjne -> Checklista przepisów

Przykładowa checklista:

Czy odpowiedzieliśmy na Twoje pytanie? Dziękujemy za feedback Wystąpił problem podczas oceny artykułu.

Wciąż potrzebujesz wsparcia? Skontaktuj się z nami Skontaktuj się z nami