Składniki
Dodawanie nowego składnika
1. Dodaj składnik
2. Uzupełnij informacje podstawowe
Nazwa dla klienta - będzie widoczna na naklejkach na daniach i w panelu klienta.
Nazwa robocza - jest dostępna tylko dla personelu i występuje w raportach: "lista zakupów", "karty przepisów" i "karty dań". Jeżeli pole pozostanie puste, nazwa robocza będzie pobrana z nazwy klienta.
Nazwa zakupowa -jest dostępna tylko dla personelu i występuje w raporcie "Lista zakupów".
Jednostka - operując gramami waga przed obróbką zawsze wynosi 1, wybierając inną jednostkę waga przed obróbką nie obowiązuje.
3. Uzupełnienie makroskładników.
4. Obróbka Termiczna (WOT) i Mechaniczna (WOM).
WOT i WOM możemy uzupełnić przy tworzeniu przepisu, wtedy można realnie ocenić straty np. podczas gotowania/smażenia lub przy dodawaniu składnika.
Przykład:
Buraki na zupę należy obrać. Skórka to ok. 10% buraka, więc wskaźnik WOM będzie wynosił 90%.
Makaron pszenny podczas gotowania rośnie 3 krotnie, więc wskaźnik WOT będzie wynosił 300%.
5. Uzupełnienie informacji zakupowych.
Wprowadzenie ceny za kg produktu automatycznie uzupełni cenę za jednostkę.