Składniki

Składniki to produkty spożywcze z których tworzymy przepis, bez nich nie będziemy w stanie stworzyć menu.

Dodawanie nowego składnika

1. Dodaj składnik

2. Uzupełnij informacje podstawowe

Nazwa dla klienta - będzie widoczna na naklejkach na daniach i w panelu klienta.

Nazwa robocza - jest dostępna tylko dla personelu i występuje w raportach: "lista zakupów", "karty przepisów" i "karty dań". Jeżeli pole pozostanie puste, nazwa robocza będzie pobrana z nazwy klienta.

Nazwa zakupowa -jest dostępna tylko dla personelu i występuje w raporcie "Lista zakupów".

Jednostka - operując gramami waga przed obróbką zawsze wynosi 1, wybierając inną jednostkę waga przed obróbką nie obowiązuje.


3. Uzupełnienie makroskładników. 

4. Obróbka Termiczna (WOT) i Mechaniczna (WOM).

WOT i WOM możemy uzupełnić przy tworzeniu przepisu, wtedy można realnie ocenić straty np. podczas gotowania/smażenia lub przy dodawaniu składnika. 

Przykład: 

Buraki na zupę należy obrać. Skórka to ok. 10% buraka, więc wskaźnik WOM będzie wynosił 90%. 

Makaron pszenny podczas gotowania rośnie 3 krotnie, więc wskaźnik WOT będzie wynosił 300%.


5. Uzupełnienie informacji zakupowych. 

Wprowadzenie ceny za kg produktu automatycznie uzupełni cenę za jednostkę.

6. Po uzupełnieniu powyższych informacji zapisujemy składnik.  

Edycja i usuwanie składnika

Składnik można edytować wchodząc w ołówek po prawej stronie lub usunąć naciskając kosz. 

Czy odpowiedzieliśmy na Twoje pytanie? Dziękujemy za feedback Wystąpił problem podczas oceny artykułu.

Wciąż potrzebujesz wsparcia? Skontaktuj się z nami Skontaktuj się z nami