Przepisy

Przepisy tworzy się na podstawie znajdujących się w systemie składników.

Przepisem jest np. ciasto na naleśniki, surówka, ugotowany makaron/kasza czy pojedyncze produkty sałatki. Przepisy można stosować w kilku daniach np. przepisem jest ugotowany ryż i można go dodać do każdego dania w którym jest przewidywany.

Dodanie Przepisu 

1. Dodaj przepis.

2. Uzupełnienie informacji podstawowych.

Nazwa robocza* - nazwa przepisu, która widoczna jest tylko dla personelu. Klient docelowy nie widzi nazw przepisów, dlatego nie ma tutaj nazwy dla klienta.

Tagi - informują, że przepis jest bez laktozy, wegański itp. catering indywidualnie je wprowadza

Typ - jednostka, w której wprowadzany jest przepis: na wagę lub na sztukę.

Kuchnia i dział - wskazanie jaka część/dział kuchni ma przygotować przepis. 

Pracownik - przypisanie pracownika do wykonania przepisu.

3. Tworzenie przepisu. 

Przepis tworzy się na jeden z trzech sposobów:

1. Najmniejsza podzielna część.

2. Na 100/1000 gramów.

3. Na sztukę. 

W polu "wyszukaj" wyszukiwane są składniki, które składają się na przepis.

Waga wskazuje ile produktu w gramach ma znaleźć się w przepisie, ilość uzupełni się automatycznie po podaniu wagi. 


Obróbka Termiczna (WOT) i Mechaniczna (WOM) - WOT - ocena strat np. podczas gotowania/smażenia, WOM - ocena strat podczas obierania, krojenia itp. 

Przykład: 

Buraki na zupę należy obrać. Skórka to ok 10% buraka, więc wskaźnik WOM będzie wynosił 90%. 

Makaron pszenny podczas gotowania rośnie 3 krotnie, więc wskaźnik WOT będzie wynosił 300%. 

Na poniższym przykładzie wartości zostają bez zmian, ponieważ nie ma przy nich żadnych strat. 


Przepis - opis przygotowania


4. Informacje dodatkowe. 

Stwarza możliwość wskazania stopnia trudności przygotowania przepisu i definiuje jaka część lub dział kuchni ma przygotować przepis. Jest to również możliwość dołączenia zdjęcia dla kuchni przedstawiającego jak ma wyglądać potrawa. Po wprowadzeniu informacji zapisujemy przepis.

Edycja i usuwanie przepisu

Przepis można edytować - wchodząc w ołówek po prawej stronie - lub usunąć - naciskając kosz. 

Czy odpowiedzieliśmy na Twoje pytanie? Dziękujemy za feedback Wystąpił problem podczas oceny artykułu.

Wciąż potrzebujesz wsparcia? Skontaktuj się z nami Skontaktuj się z nami