Sposoby pakowania toreb z Caterings

Jednym z  największych wyzwań w prowadzeniu cateringu dietetycznego jest efektywny proces pakowania dań do odpowiednich toreb, dalej zwany “pakowanie toreb”. 

“Trudność” tego procesu polega na odpowiedniej synchronizacji drukowania raportu “Karta dań” i naklejek na dania w taki sposób, aby przekazując raport “Karty dań” dołączone do niego były od razu odpowiednie naklejki. Kolejno, aby naklejki na torby również wydrukowały się w takiej kolejności, aby sprawnie można było okleić torby i najlepiej w takiej kolejności jak diety są przygotowywane. 

Natomiast jeszcze większą trudnością jest efektywne rozplanowanie procesów pakowania diet z wyborami… 

Rozróżniamy 4 możliwe tryby pakowania toreb:


  1. Pakowanie według diet

Polega na pakowaniu biorąc pod uwagę to jaka dieta jest napisana na torbie i na daniu


  1. Pakowanie według dań

Polega na pakowaniu biorąc pod uwagę jakie dania są wypisane na torbie


  1. Pakowanie hybrydowe

Polega na częściowym pakowaniu według diet i częściowym według dań


  1. Pakowanie według wariantów

Jest to bardzo specyficzny sposób pakowania, możliwy do wdrożenia tylko w cateringach jakie mają unikalne warianty dla każdej z diet. W odróżnieniu od “standardowej” oferty w cateringach, gdzie występuje np. wariant 5 posiłkowy, 2000kcal i występuje on w kilku dietach np. standard, wege, wege i ryba, no gluten, no gluten i no fish, itp. to ten sposób pakowania jest możliwy jeżeli wariant jest unikalny np. dieta “post wątrobowy” i wariant 4 posiłkowy, które nie występuje w żadnej innej diecie. 


Jaki sposób pakowania jest najlepszy?

To zależy od oferty jaka jest w danym cateringu. Przy bardzo prostej ofercie zalecamy “Pakowanie według diet”. Przy ofercie składającej się z wielu diet, wielu wariantów i do tego z wysokim poziomem tzn. “wybierania menu” przez klientów zalecamy “Pakowanie według dań” lub “Pakowanie hybrydowe”. “Pakowanie według wariantów” jest zalecane tylko w przypadku prowadzenia specjalistycznego cateringu. 


To jaki sposób będzie najlepszy w Twoim cateringu zależy również od możliwości lokalu, ilości dostępnych osób do pakowania oraz wydajności kuchnii i pakowni dań. 


Jak pakować?

Caterings posiada 4 sposoby na skuteczną organizację procesu pakowania:

  1. Na podstawie diet - Kodowanie V0

Jest to najbardziej podstawowy sposób konfekcji. Na naklejce na torbę widzimy nazwę diety do jakiej danie jest przeznaczone i do której kaloryczności (czyli jaka jest wielkość tego dania). Analogicznie na naklejce na torbę widzimy nazwę diety wraz z kalorycznością. 


Ten sposób sprawdzi się gdy oferta jest prosta tzn. każda z diet ma swoje dania a samych diet jest kilka rodzai. 

Projekty naklejek z kodowaniem V0




  1. Na podstawie oznaczeń diet - Kodowanie V1

Gdy catering posiada ofertę z kilkoma czy kilkunastoma dietami a do tego udostępniona zostaje opcja na wybieranie posiłków to efektywniejsze może okazać się stosowanie “Kodowania V1”. 


Przewaga V1 nad V0 polega na tym, że gdy danego dnia występują te same dania w różnych dietach to zamiast konfekcjonować z dań na których jest napisane “Dieta WEGE” można dokonać konfekcji szybciej z tych samych dań, które mają oznaczenie np. “D” 


Czyli zamiast posiadania różnych naklejek dla tego samego dania:



Mogłaby być jedynie jedna naklejka:


Która posiada oznaczenie “D”. 


To jakie oznaczenie ma danie, wynika z tego jaki “Kod” zostanie wpisany do diety: 



Planując menu przypisują się domyślne “Kody” do dań: 



Mając zaplanowane 3x to samo danie, domyślnie ma ono przypisane odpowiednie “Kod-y” diety w powyższym przykładzie W, V i B


Należy więc ręcznie zmienić tzn. zdecydować jaki ostatecznie “Kod” to danie ma mieć w danym dniu. Caterings ostrzega, że “Kod-y” powinny zostać poprawione:



Brak ustawienia kod-ów V1 utrudni pakowanie bo będziemy wtedy tak jakby na tym samym poziomie co jest na “V0”. Zasada jest więc taka, że osoba planująca menu lub inna osoba do tego wyznaczona może ustawić kody według V1 a wtedy pakowania toreb, będzie miała efektywniejszą pracę. 


Projekty naklejek z kodowaniem V1



Przykłady naklejek z kodowaniem V1


  1. Na podstawie unikalnych dań - Kodowanie V2


Gdy oferta jest coraz bardziej rozbudowana, jedno danie występuje w kilku dietach, do tego jest kilka wariantów 3 posiłkowych czy 4 posiłkowych czy 5 posiłkowych oraz oferuje dodatkową opcję dokupienia dodatkowych dań to najlepszą opcją wydaje się kodowanie za pomocą V2.


Jest to bardzo prosty i logiczny sposób. Na naklejce na torbie mamy wprost napisane co należy do torby spakować i to samo wprost mamy napisane na daniu. 


Struktura kodu V2 np. “522/O/30” oznacza danie o ID 522, w typie posiłku którego “O” jest skrótem (najczęściej można to interpretować jako “Obiad”) i wielkości tego typu tj. 30, co sugeruje, że jest to wersja na 300 kcal. 

Projekty naklejek z kodowaniem V2




Przykłady naklejek z kodowaniem V2



 

  1. Na podstawie unikalnych dań w danym dniu - Kodowanie V3


Kodowanie V3 jest analogicznym procesem do opisanego w punkcie 3 z tą różnicą, że nakładana jest “maska”, która kody z danego dnia zastępuje kolejną liczbą.


Przykładowo, jeżeli w danym dniu występują takie dania jak:


Nazwa

Kod v2

Jogurt z granolą i musem z mango

1000/1/20

Jogurt z granolą i musem z mango

1000/1/35

Jogurt z granolą i musem z mango

1000/1/55

Hummus z słupkami warzyw i pieczywem

1022/5/20

Hummus z słupkami warzyw i pieczywem

1022/5/35

Hummus z słupkami warzyw i pieczywem

1022/5/45

Morszczuk w sosie szczypiorkowym

1034/3/30

Morszczuk w sosie szczypiorkowym 

1034/3/50

Morszczuk w sosie szczypiorkowym

1034/3/70

Morszczuk w sosie szczypiorkowym

1034/3/70


To ich kody V3 będą odpowiednio:

Nazwa dania

Kod v2

Kod v3

Jogurt z granolą i musem z mango

1000/1/20

1

Jogurt z granolą i musem z mango

1000/1/35

2

Jogurt z granolą i musem z mango

1000/1/55

3

Hummus z słupkami warzyw i pieczywem

1022/5/20

4

Hummus z słupkami warzyw i pieczywem

1022/5/35

5

Hummus z słupkami warzyw i pieczywem

1022/5/45

6

Morszczuk w sosie szczypiorkowym z 

1034/3/30

7

Morszczuk w sosie szczypiorkowym z 

1034/3/50

8

Morszczuk w sosie szczypiorkowym z 

1034/3/70

9

Morszczuk w sosie szczypiorkowym z 

1034/3/70

9



Kody V3 generowane są automatycznie przez system w momencie generowania raportów. Liczby kodów V3 zaczynają się w każdym raporcie od numeru 1. Określane są przez sprawdzenie ilości unikalnych dań. Kod jest generowany dla każdej unikalnej porcji dania na dany dzień. Unikalna porcja to danie w konkretnym typie posiłku w konkretnym rozmiarze, np. naleśniki na kolację na 200kcal.


UWAGA!

Kody V3 “mogą się rozjechać” jeżeli catering generuje raporty dwa razy i pomiędzy generowaniem:

  • robione są zmiany w zaplanowanym menu
  • dojdą zamówienia z nowymi daniami (czyli gdy generowanie odbywało się przed zamknięciem slotów czasowych lub admin dodał zamówienie po slocie). 

*dla porównania: kody V2 są na stałe przypisane do dań, więc powyższe zależności nie mają na nie wpływu.



Zatem aby kody V3 były spójne pomiędzy raportami, muszą być generowane na identyczne zakresy.

UWAGA!

Raporty można generować na dany dzień, ale jeżeli zostały by one połączone przez pracownika na dwa dni (np. sobota i niedziela jednocześnie) to wtedy te same kody V3 mogą występować dwukrotnie przykładowo:   


Jogurt z granolą i musem z mango

1000/1/55

23

Hummus z słupkami warzyw i pieczywem

1022/5/20

23


“Pierwsze 23” zostało nadane daniu np. z soboty a “drugie” 23 wynika z przydzielenia tego dania np. z niedzieli. 


Jeżeli chcemy użyć takiego generowania (łączenia dni) musimy również używać generowania raportu “Naklejek na torby” na ten sam zakres dat.


W przeciwnym razie, połączenie procesu pakowania na więcej niż jeden dzień w tym samym czasie, mogłoby wygenerować negatywne konsekwencje.
Przedstawiając to na przykładach, mamy 4 dania w systemie:

  • Danie A

  • Danie D

  • Danie G

  • Danie H

Na dzień 01.01.2024 mamy zamówione Danie A i Danie D

Na dzień 02.02.2024 mamy zamówione Danie D i Danie G oraz Danie H

Generując Raporty tylko na 01.01.2024:

Danie A Otrzyma kod 1

Danie D Otrzyma kod 2

Generując Raporty tylko na 02.01.2024:

Danie D Otrzyma kod 1

Danie G Otrzyma kod 2

Danie H Otrzyma kod 3

Generując raporty na zakresy dat 01-02.01.2024:

Danie A Otrzyma kod 1

Danie D Otrzyma kod 2

Danie G Otrzyma kod 3

Danie H Otrzyma kod 4

Danie D zarówno 1 stycznia, jak i 2 stycznia będzie miało kod “2”, przy generowaniu raportu na zakres 1-2 stycznia.


Projekty naklejek z kodowaniem V3


Czy odpowiedzieliśmy na Twoje pytanie? Dziękujemy za feedback Wystąpił problem podczas oceny artykułu.

Wciąż potrzebujesz wsparcia? Skontaktuj się z nami Skontaktuj się z nami