Błędne raporty - różnice w raportach: Naklejki na dania / Etykiety na torby


Błędne generowanie raportów - różnice w raportach: Naklejki na dania / Etykiety na torby
Różnica, która może powstawać w ilościach Etykiet w stosunku do ilości naklejek tworzy się w 4 szczególnych przypadkach.

Przypadek 1: Generowanie raportów w dużych odstępach czasowych.
Głównym przypadkiem generującym błąd różnic pomiędzy wydrukami jest wykonywanie wydruków w różnych odstępach czasowych.
Jeżeli jeden wydruk generowany jest o godzinie 8:00 to drugi nie powinien być generowany później niż 8:10.
Stosowanie tej praktyki nie jest zabronione ale nie jest zalecane. W przypadku gdy generujemy raporty w dłuższym odstępie czasowym, może dość do zmian np: w menu, których może dokonać dietetyk.
Dlatego w przypadku rozbieżności pomiędzy wydrukami w pierwszej kolejności zalecamy ponowne wygenerowanie raportów.


Przypadek 2: Brak ustawionej ilości na daniu w jednym z rozmiarów.
W tym przypadku błąd generujący problem wynika z faktu niepoprawnej konfiguracji dania. W każdym daniu możliwy jest  wybór typów posiłków w jakich dostępne będzie nasze danie a każdy typ posiłku posiada określoną wielkość (Głównie wyrażaną w kaloriach). 
Podczas konfiguracji posiłku w daniu dokonujemy wyborów ilości przypisanych składników. Zmiany dokonywane są w zależności od wybranej kaloryczności/rozmiaru posiłku. Jeżeli, którykolwiek rozmiar zostanie pominięty podczas konfiguracji i w miejscu ilości zostanie wpisane 0 przy wszystkich składnikach znajdujących się w danym rozmiarze - powstaje błąd (w ściśle określonych okolicznościach).
Zakładając, że tak niepoprawnie skonfigurowane danie zostanie przypisane do planowania menu - a klient dokona zakupu takiego dania wtedy w raportach powstanie rozbieżność ponieważ torba została zakupiona ale danie nie zostanie wyprodukowane  - ilości składników są równe zeru.
Aby zweryfikować błąd należy przejść następujące kroki. Wybieramy danie, które będziemy chcieli zweryfikować naciskając znak ołówka po lewej stronie ekranu.
Po otwarciu dania pojawia nam się widok Edycji dania.
Następnie zjeżdżamy w dół do sekcji posiłków np: Śniadanie znajduje się ono poniżej sekcji "Składniki dania"
Aby problem nie występował nie możemy dopuścić do sytuacji gdzie w ilości posiłku przyporządkowanej do poszczególnych rozmiarów są wpisane zera do wszystkich składników tego dania.

Przypadek 3. Generowanie raportów bezpośrednio po zamknięciu slotu czasowego na zamówienia.
Drugi przypadek dotyczy generowania raportów, w krótkim odstępie czasu od zamknięcia okna zamówieniowego.
Jeżeli klient dokona zamówienia pod koniec slotu czasowego, który został przewidziany jako ostateczny okres dokonywania zamówień na dany dzień a raporty zostaną wygenerowane zaraz po zamknięciu slotu, mogą pojawić się rozbieżności na wydrukach.
W zależności od wielkości firmy, ilości dań oraz liczby klientów należy odczekać odpowiednią ilość czasu.
W przypadku małych firm wystarczy 5 minut, w przypadku dużych przedsiębiorstw należy odczekać od 10-20 minut.


Przypadek 4. Błędne generowanie raportów wynikające ze złej konfiguracji planowanego menu
W tym przypadku wpływ na błędne generowanie się raportów ma planowane menu.
Jeżeli w planowanym menu na dany dzień w określonym wariancie, wielkości/kaloryczności nie jest ustalone danie jakie ma zostać wyprodukowane a klient dokonał już zakupu na ten dzień. - powstanie błąd.
Raport torby zostanie wygenerowana na podstawie zamówienia złożonego przez klienta, ale danie nie zostanie wyprodukowane na kuchni ponieważ w planowanym menu jest puste pole i nie jest uwzględnione w produkcji.
Naklejki generują się na podstawie stworzonego dania.
Po wygenerowaniu raportu będziemy mieli wyszczególnioną torbę a na raporcie naklejek nie pojawi się żadne danie.
Jeżeli odnajdą Państwo taki błąd na swoich wydrukach prosimy niezwłocznie skontaktować się z supportem, który odnajdzie źródło problemu oraz przypadek w jakim on występuje.
Czy odpowiedzieliśmy na Twoje pytanie? Dziękujemy za feedback Wystąpił problem podczas oceny artykułu.

Wciąż potrzebujesz wsparcia? Skontaktuj się z nami Skontaktuj się z nami